20 Mart 2010 Cumartesi

Prefabrik evlerde ekstra masraflar | Prefabrik Evler

Güncelleme: Bu yazı 2008, Nisan'ında yayınlanmıştır. Lütfen güncel bilgiler için, ilgili kuruluşlara başvurunuz.

Prefabrik ev maliyetleri m2 başına hesaplanıp müşteriye sunulmaktadır. Fakat bu ücret bilgileri genelde kaba inşaat halindeki teslimat maliyetleridir. Bunu dışında ev maliyetlerinin doğru hesaplanabilmesi için gözden kaçırılmaması gereken ayrıntılar bulunmaktadır.

İmar izin ve ruhsatlar: Alıcının uğraşması gereken konulardan biri yapıyla ilgili belediyeden alınacak izin ve ruhsatlardır. Bağlı bulunulan belediyenin uygulamaları dahilinde ödemeniz gereken ücretler ortalama 1.000 ile 2.000 YTL arasında değişkenlik göstermektedir.

Su basmanı, zemin betonu: Prefabrik ev maliyetlerine etki eden ikinci bir etken, zemin betonu dökülmesi işlemidir. 1.000 ila 3.000 YTL arasında değişen bedeller, zemin betonunun yüksekliği ve anlaştığınız işçilik ücretleri ile azalabilir ya da artabilir.

Montaj aşaması: Hemen her firma montaj süresince montajı yapacak olan işçilerin gıda ve konaklama masraflarını müşterinin karşılaması uygulamasına gitmektedir. Ortalama 4-6 işçiyle yapılan prefabrik ev montajlarında süre seçtiğiniz eve göre belirlenir. O yüzden bulunduğunuz bölgedeki otel-pansiyon ücretleri, gıda harcamaları ve montaj süresiyle günlük hesaplamayı kendiniz yapmanız gerekir. Bir kişi için günlük masraf 40-60 YTL arası olarak hesaplanabilir.

Evin ince işciliği: Prefabrik ev maliyetlerinde en büyük değişkenlik göreceğiniz masraf kalemi budur. Mutfak, banyo takımları, parkeler, ıslak zemin döşemeleri ve
işçilikler genellikle alıcıya aittir. Burada maliyeti belirleyen şey sizin beğenileriniz ve beklentilerinizdir. Seçeceğiniz parke, fayans, evye, mutfak tezgahı, banyo dolapları, lavabo, küvet ve bataryalar maliyeti etkiliyen unsurlardır. İyi kalite kabul edilen malzemelerle döşenecek 100m2'lik bir evin yaklaşık masrafı 5.000YTL civarındadır. Fakat dediğimiz gibi beklentileriniz dahilinde, bu mikarın üst sınırı yoktur.

Nakliye: Prefabrik ev sipariş ederken gözden kaçırılmaması gereken diğer bir husus da, evi aldığınız yerle evi kuracağınız bölge arasındaki nakliye masrafıdır.

Bütün bu bilgiler ışığında, prefabrik evinizin satış bedeli üzerine yaklaşık 7.000-12.000 YTL civarında ekstra masraflar + %18 KDV ekleyebileceğinizi gözden kaçırmamanız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder